Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
[...] intensywnie trenuje i cały czas robi postępy. Oczywiście trzyma ścisłą dietę, która jest konieczna przy cukrzycy. Spożywa sporą ilość białka i trzyma węglowodany na niskim poziomie. Podczas treningów, zwłaszcza tych w intensywnym okresie przygotowań do zawodów, Anth musi sprawdzać poziom cukru minimum sześć razy dziennie. Regularnie mierzy też [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. Ten smaczny [...]
[...] czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie stanie. Pełne ziarna to kolejne źródło energii i bogactwo mineralne, dzięki któremu utrzymujemy wysoki poziom energii przez długi czas.
[...] wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że karnityna może także kontrolować (obniżać) poziom cukru we krwi, zwiększać poziom cholesterolu, popularnie zwanego dobrym - HDL, przyczyniać się do obniżenia tego „złego” - LDL, zmniejszać poziom cholesterolu [...]
[...] oraz inne pytania odpowiem w artykule poniżej. Badania naukowe Liczne badania wskazują również, że CLA skutecznie zwiększa naszą wrażliwość tkanek na insulinę, kontrolując poziom cukru we krwi. Suplementacja ta może być przydatna u osób walczących z cukrzycą, gdyż okazuje się, że sprzężony kwas linolowy może imitować działanie syntetycznych [...]
[...] samopoczucia. Zdrowy styl życia nie oznacza jednak, że musimy codziennie pływać na basenie, biegać lub wykonywać intensywny trening na siłowni. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi Regularne ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Spacery mogą stanowić skuteczną metodę [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
[...] W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie nie potrzebują cukru, należy jednak pamiętać o tym, by podaż węglowodanów była taka, jak podczas okresu przygotowawczego tj. na poziomie 30-50g węglowodanów. Ten system żywienia daje naprawdę dużo satysfakcji. Nie tylko ze względu na to, że możemy sobie pozwolić na posiłki, które nie miałyby miejsca w [...]
[...] grupy z wysokim stężeniem insuliny tylko 70% kobiet nadal żyło po 7 latach badania, w porównaniu z 95% z grupy o normalnym stężeniu insuliny. Co więcej, osoby z wysokim poziomem insuliny były czterokrotnie bardziej narażone na przerzuty i nawroty choroby. Chociaż wiele kobiet biorących udział w badaniu było otyłych, a otyłość sama w sobie [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują poziom cukru we krwi i dostarczą dużą ilość błonnika oraz innych składników odżywczych. Unikaj natomiast gotowych mieszanek, które mogą zawierać sporo cukru. Zawsze czytaj [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
[...] w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy białej jest wsparcie w leczeniu [...]
[...] czujnym w przypadku częstego występowania następujących objawów: znacznej otyłości (zwłaszcza) brzusznej stale utrzymującego się zmęczenia wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu, zwłaszcza przy niskim poziomie cholesterolu HDL wysokiego poziomu trójglicerydów W przypadku występowania takich symptomów warto skonsultować sprawę z [...]
[...] i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, obniżanie poziomu cukru we krwi, zmniejszanie stanów zapalnych, a nawet zmniejszanie masy ciała. Wartości odżywcze w liczbach (podane na 100 g): Wartość energetyczna - 486 kcal tłuszcz [...]